Minder vaak seks dan gewild

Icoon GezondheidMeer bloot op straat en in de media, dat lijkt de trend. En tegelijk hebben we minder seks: driekwart van de volwassen Nederlanders heeft seks met één partner, maar de frequentie ervan is de afgelopen vijftien jaar flink gedaald. In 1991 had 58 procent meerdere keren per week seks, en nu nog maar 41 procent. De helft van de mannen, en iets minder vrouwen, vindt dit overigens (veel) te weinig.

Dat is een van de conclusies uit het onderzoek van de Rutgers Nisso Groep naar de seksuele gezondheid van volwassenen (19-69 jaar). Onderzoeker Floor Bakker van Rutgers Nisso: "De media doen ons graag geloven dat we losbandig door het leven gaan. Maar de realiteit is anders. We hebben minder tijd voor elkaar." De onderzoekers krijgen de indruk dat Nederlanders iets ontevredener zijn geworden met hun relatie. De meesten zijn echter wel tevreden. Ook zijn er niet meer ruzies over seks dan vijftien jaar geleden.

Vrouwen
Vrouwen zijn sinds 1991 wel actiever geworden. Gaf toen 55 procent aan 'wel eens' gemasturbeerd te hebben, nu is dit 75 procent. Ook hebben vrouwen veel meer partners: had in 1991 14 procent van de vrouwen vijf minnaars of meer gehad, nu geldt dat al voor 37 procent. In de opvattingen over seksualiteit waren er de afgelopen vijftien jaar "geen spectaculaire verschuivingen", maar de onderzoekers vinden de Nederlanders wel wat liberaler geworden. Vooral meer vrouwen noemen seks zonder een vaste relatie te hebben acceptabel: van 53 procent toen, naar 92 procent nu.

Variatie
Bovendien is het seksueel contact nu gevarieerder. Een op de zeven mannen en een op de twaalf vrouwen heeft seks op of via het internet. En een kwart van de mannen en vrouwen zegt wel eens anale seks te bedrijven, tegen een op de tien in 1991. Vooral de jongere volwassenen hebben nu vaker orale en anale seks dan vijftien jaar geleden.

Hulpverlening
Een ander onderzoeksresultaat: het afgelopen jaar zochten bijna anderhalf miljoen Nederlanders hulp bij een seksuele zorgverlener. Nog eens een miljoen mensen zegt hulp nodig te hebben. Vooral op het gebied van relatieproblemen is er een grote behoefte aan ondersteuning. De helft van alle Nederlanders heeft het afgelopen half jaar zorgen gehad in verband met hun seksuele of liefdesrelaties. De onderzoekers adviseren hulpverleners daarom, zich meer te richten op de belevingsaspecten van seks, en niet alleen op de medische kant ervan. "Met het verstrekken van alleen Viagra kom je er niet", waarschuwt Bakker. Of de open dag van de Nederlandse seksclubs wellicht iets heeft geholpen is niet bekend. (zie video)