Zalm vernietigt veto Amsterdam over Schiphol

Icoon EconomieMinister Gerrit Zalm (FinanciŰn - VVD) heeft per Koninklijk Besluit besloten het veto van Amsterdam over de statutenwijziging bij Schiphol te vernietigen. Dat heeft het ministerie van FinanciŰn vrijdag bekend gemaakt.

De VVD'er, die de aandelenbelangen van de Staat beheert, wilde in eerste instantie alle aandelen van Schiphol verkopen, maar de Tweede Kamer ging alleen akkoord met de verkoop van 49% van de aandelen. Er bleek echter nog een obstakel te zijn: alle aandeelhouders moeten hun toestemming verlenen voor de verkoop van staatsaandelen, omdat de statuten van de vennootschap gewijzigd moeten worden.

De gemeente Amsterdam beschikt over 21,8% van de aandelen en wordt bestuurd door een links college, bestaande uit PvdA en GL, dat tegen de verkoop is. De Amsterdamse wethouder van FinanciŰn, Lodewijk Asscher (PvdA), heeft destijds dan ook een veto tegen het voornemen van Zalm uitgesproken. Zalm heeft het hier niet bij laten zitten, en heeft in zijn hoedanigheid als minister van FinanciŰn het veto vernietigd.

De vernietiging is echter nog niet van kracht. Volgens de wet is de beslissing van de minister pas een feit wanneer deze wordt gepubliceerd in het Staatsblad, wat enkele dagen in beslag neemt. Met de aankomende verkiezingen is het maar de vraag of de aandelen van de staat dan nog onder het beheer van Gerrit Zalm zullen staan.

Naast de publicatie in het Staatsblad speelt mee dat de gemeente Amsterdam bij de rechter zijn gelijk kan halen. Als men ervoor kiest kan het proces van verkoop van de aandelen flink vertraagd worden of wellicht de vernietiging van het veto ongedaan gemaakt worden. Het is onzeker wat de uitslag van zo'n rechtszaak zal zijn. Als het Amsterdam lukt om het proces te rekken tot voorbij de formatie van een nieuw kabinet dan kan de uitkomst zijn dat de beslissing van Zalm hoe dan ook ongedaan gemaakt wordt.