Chinese piloten trekken strootje voor ontslag

Icoon OpmerkelijkDe meeste mensen willen graag bij het bedrijf waar ze werken blijven, bij een luchtvaartmaatschappij in China loopt het echter anders. Daar worden namelijk strootjes getrokken om te kijken wie er weg mag. Dit ten gevolge van een conflict over de salarissen en vertrekregelingen bij China Eastern Airlines. Dit maakte het Chinese staatspersbureau, Xinhua geheten, vandaag bekend.

Tien piloten van de maatschappij voelen nu het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen, omdat zij vorig jaar aangaven te willen vertrekken. Het luchtvaartbedrijf eiste echter een hoge vertrekcompensatie en de piloten bleven op hun eigen stek, waardoor ze nu moeten loten. Er mogen maar twee piloten weg zonder de premie te betalen, waardoor ze bij een andere maatschappij veel meer binnen kunnen gaan slepen.

Dit selectieproces komt voort uit een besluit van de geschillencommissie van China. Deze was niet erg te spreken over de "levenslange" contracten die de piloten moesten tekenen. Hierop besloot de commissie dat China Eastern Airline een doorstroom van jaarlijks minimaal één procent moet hebben, wat bij het bedrijf neerkomt op precies twee piloten.

De reden voor het niet los willen laten van de piloten door de maatschappij is het pilotentekort waarmee het land kampt. Er zijn in het land slechts 11.000 piloten, wat te weinig is voor de toenemende vraag naar vluchten.