Satire over paus gaat Vaticaan te ver

Icoon MediaIn ItaliŽ is een felle discussie ontstaan na kritiek vanuit het Vaticaan op satirische programma's waarin paus Benedictus XVI op de hak wordt genomen. De secretaris van Benedictus, Georg Gšnswein, en verscheidene kardinalen hebben hun ongenoegen geuit over het bespotten van de kerkvorst.

Zo werd de paus geparodieerd door de Italiaanse komiek Maurizio Crozza. Hij speelde met twee woorden: pax en PACS. Pax is het veel door pausen gebruikte Latijnse woord voor vrede en PACS is de in ItaliŽ controversiŽle wet die gelijkberechtiging van hetero- en homoseksuele paren mogelijk maakt. Crozza zegt in zijn rol als de paus: ''Pax (of PACS) zij met u''. De Rooms-Katholieke Kerk heeft de wet scherp veroordeeld. Ook spreekt de neppaus over de mogelijke excommunicatie van popster Madonna, terwijl pauselijke gardisten op haar muziek dansen.

'Roken als een Turk'
Ook een radioprogramma wekte de woede van het Vaticaan. Daarin zegt iemand die de paus nadoet met zijn Beierse accent tegen 'Gšnswein' dat hij zoals een Turk drie pakjes sigaretten per dag rookt om zich voor te bereiden op zijn bezoek aan Turkije later deze maand. 'Roken als een Turk' betekent in ItaliŽ dat je een kettingroker bent. Benedictus rookt overigens niet.

De secretaris van de paus zegt te hopen dat aan de satirische programma's snel een einde komt. ''Dergelijke zaken hebben geen intellectueel niveau en beledigen kerkleden.'' Sommige kranten leveren ook kritiek op de satire die een belangrijk persoon voor een miljard gelovigen beledigt. Daarentegen verwijt de vroegere communistische krant L'Unitŗ het Vaticaan een kruistocht tegen de artistieke vrijheid. ''Italianen moeten elke poging tot censuur afwijzen. Dit alles heeft een beetje de geur van fundamentalisme.''

Met dank aan calvobbes voor de submit.