Europese Unie stelt Microsoft ultimatum

Icoon Economie De Europese Unie heeft de Amerikaanse softwaregigant Microsoft een ultimatum gesteld. Voor volgende week donderdag moet het concern gedetailleerde informatie over alle geheime protocollen van zijn Windows-besturingssysteem aan zijn concurrenten hebben overhandigd. Als Microsoft niet op de eis ingaat, dan riskeert het bedrijf een dwangsom van drie miljoen euro per dag. Daarmee dreigde Europees Commissaris Neelie Kroes van Mededinging in de woensdageditie van de Britse krant The Guardian.

Kroes stelt dat ze haar geduld verliest. "Ik heb niet het eeuwige leven", aldus Kroes over de opgevoerde druk. Volgens haar gaf Microsoft nog steeds niet alle verlangde informatie. Concurrerende bedrijven hadden bij Kroes geklaagd over de gegeven documentatie. Ze vergeleek het met een puzzel waarvan stukjes ontbreken.

Ze vindt dat haar voorganger, Mario Monti, er niet in is geslaagd Microsoft te temmen. Ze ontkent dat ze een vendette voert tegen Microsoft, maar ze zegt wel dat ze zal optreden als Microsoft zich niet aan de regels houdt. Ze noemt zichzelf de 'scheidrechter van het spel' en vindt dat Microsoft 'het spel' eerlijk moet spelen.

In maart 2004 legde de Europese Commissie Microsoft al een boete op van 497 miljoen euro wegens misbruik van de dominerende marktpositie. Microsoft maakte volgens de EU misbruik van haar monopoliepositie door Windows Media Player in Windows te integreren. In juli van dit jaar kwam daar nog een boete bovenop die kan oplopen tot 280,5 miljoen euro: deze boete werd net als deze opgelegd omdat Microsoft te weinig zou doen om Windowsprotocollen open te stellen voor concurrerende bedrijven.