ROVER: Marktwerking OV juist goed

Icoon Staking Reizigersvereniging ROVER is niet te spreken over de staking van werknemers tegen marktwerking in het openbaar vervoer. ROVER is juist een voorstander van marktwerking in het openbaar vervoer. De organisatie constateert dat het openbaar vervoer de laatste jaren achteruit is gegaan, maar wijdt dit niet aan marktwerking.

Zo stelt ROVER dat juist geprivatiseerde bedrijven het beter doen dan staatsbedrijven. "De RET is helemaal in handen van de gemeente Rotterdam en het is het minst efficiënte en duurste OV-bedrijf in Nederland. Dus het verhaal van de SP dat een nutsbedrijf het beste af is 'in handen van het volk' is klinkklare kletskoek", aldus een woordvoerder. Het Haagse vervoersbedrijf HTM doet het juist wel erg goed, omdat het een privaat bedrijf is. "Door de knoet van de markt kun je een beter product krijgen voor hetzelfde geld". ROVER denkt dat het openbaar vervoer achteruit is gegaan door bezuinigingen, niet door marktwerking.

Ook is ROVER niet tevreden over de manier van staken. In de vier grote steden rijden geen trams, metro's en bussen tussen 10.00 uur en 16.00 uur. In de overige uren kan men gratis reizen. ROVER vindt het jammer dat de reizigers de dupe worden. In de spitsuren is reizen wel mogelijk, maar ROVER denkt dat er dan toch voornamelijk abonnementhouders in het OV zitten die niet profiteren van het gratis reizen. Ook zullen dagjesreizigers amper profiteren van de staking. Door het OV de hele dag gratis te maken, hadden de bonden net zo goed actie kunnen voeren en had de reiziger nog voordeel gehad ook.

Karla Peijs, de minister van Verkeer en Waterstaat, is ook niet blij met de acties van de bonden. "Ik heb echt m'n best gedaan om te voorkomen dat deze acties doorgaan", aldus Peijs. "Ik begrijp de gevoelens van het personeel, maar snap niet dat de vakbonden kiezen voor stakingen. Ze hadden ook kunnen kiezen voor alleen een demonstratie. Nu duperen ze de reizigers".

De vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV vinden het allemaal wel meevallen. Ze hebben gekozen voor staking in de daluren om spitsreizigers te ontzien. "Een uiterste middel om duidelijk te maken dat de marktwerking in het openbaar vervoer is mislukt", aldus Andries van den Berg van FNV Bondgenoten. "Met het oog op de verkiezingen" willen de bonden dat privatisering weer "op de politieke agenda wordt gezet".