'Situatie in Turkse cellen onmenselijk'

Icoon MisdaadVolgens Atilla Kart, Turks parlementslid van de oppositionele Republikeinse Volkspartij (CHP), hebben de onmenselijke omstandigheden in de zwaarst bewaakte gevangenissen van Turkije geleid tot de dood van 122 gedetineerden. Zeshonderd anderen zijn zo getekend door het gevangenisregime dat zij voor de rest van hun leven wrakken zijn. De parlementariër heeft De Turkse minister van Justitie Cemil Cicek gevraagd waarom hij niets doet met rapporten, verzoeken en aanbevelingen van de Orde van advocaten en de Vereniging van artsen.

Het ontwerp van de ultramoderne zwaar bewaakte gevangenissen in Turkije en de filosofie erachter - voorkom contact tussen gevangenen - zijn overgenomen uit Amerika. In de VS heten ze 'supermax'-gevangenissen en worden er de gevaarlijkste criminelen opgeborgen. Tallozen lopen er als gevolg van isolatie psychotische stoornissen op.

'Isolatiefolter'
Volgens de Belgische advocaat Jan Fermon zitten er in de zwaar bewaakte Turkse cellen voor 95 procent politieke gevangenen. Hij bezoekt in Istanbul de advocaat Behic Asci, die sinds 5 april in hongerstaking is, uit protest tegen de 'isolatiefolter' in de instellingen. ''Politieke gevangenen zitten 23 uur per dag in hun cel. Ze worden een uur per dag gelucht op een piepkleine kale betonnen binnenplaats waar ze geen contact hebben met medegevangenen. Louter om de wil van de gedetineerden te breken'', aldus de Belg.

Fermon: ''Gevangenissen zijn er niet om mensen te beletten te denken. Bovendien worden absurde disciplinaire straffen gegeven. Zo mocht een gevangene een jaar lang niet door zijn familie worden bezocht, omdat hij had geprotesteerd.''