Duizenden zonder gas en licht winter in

Icoon EconomieDuizenden Nederlanders dreigen de komende winter zonder gas en licht door te moeten brengen. Een nieuwe wet die afsluiting tijdens de winter onmogelijk had moet maken, heeft een vertraging opgelopen, en gaat op zijn vroegst 1 januari in. Energiemaatschappijen hebben al aangegeven dat ze zich tot die tijd aan de huidige wetten zullen houden.

In het jaar 2005 privatiseerde de overheid de energiemarkt; energiebedrijven in handen van de overheid werden verkocht aan particulieren. De regering werd toen bekritiseerd, dat deze verkoop ertoe zou leiden dat arme mensen in de kou komen te staan. Om die mogelijkheid uit te sluiten, beloofde de regering een wet op te stellen, die het verbied om mensen tussen 1 oktober en 1 april af te sluiten van energie, ookal betalen ze hun rekening niet. Doordat de invoering van deze wet vertraging heeft opgelopen, kunnen bedrijven tijdens deze winter alsnog wanbetalers korten op de levering van energie.

De Bijstandsbond en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) schatten het aantal mensen dat zonder gas en licht leeft op enkele duizenden.