'Speekselpijnstiller' sterker dan morfine

Icoon MedischFranse onderzoekers hebben een nieuw soort pijnstiller gemaakt, die geproduceerd kan worden uit menselijk speeksel. Deze stof blijkt tot ongeveer zes keer zo sterk te zijn als morfine, zonder de bijwerkingen die morfine heeft, zoals hallucinaties. De stof zou zelfs geschikt kunnen zijn als antidepressivum.

De pijnstiller, die 'opiorfine' genoemd wordt, is getest op ratten. De ratten werden op plateaus met naalden gezet. Injectie met een gram opiorfine per kilo lichaamsgewicht een bleek ongeveer even sterke pijnstillende werking te hebben als drie tot zes gram morfine. De stof zorgt ervoor dat de opiaten, die je lichaam produceert als het pijnprikkels ervaren heeft, niet opgeruimd worden, maar in het lichaam actief blijven. Normaal worden deze opiaten wel opgeruimd, waardoor de pijnsensatie groter wordt.

Onderzoekster Christine Rougeot van het Pasteurinstituut in Parijs verwacht dat de stof relatief eenvoudig synthetisch te maken is. Wellicht is het ook mogelijk om een patiënt medicijnen toe te dienen die de natuurlijke aanmaak van opiorfine in het lichaam stimuleren.