Meer hoofddoekverboden op Vlaamse scholen

Steeds meer Vlaamse scholen stellen een hoofddoekverbod in. In de stad Antwerpen mogen meisjes nog maar op twee scholen een sluier dragen.

Volgens de Antwerpse wethouder van Onderwijs veroorzaakt het verbod weinig problemen. ''De meeste meisjes doen gewoon hun hoofddoek uit aan de schoolpoort.'' Een incident op zeker één school ligt ten grondslag aan de maatregel. ''De meisjes die wel een hoofddoek droegen, zetten de andere allochtone meisjes onder druk om er ook een te gaan dragen. Toen heeft het schoolbestuur besloten om de situatie voor iedereen gelijk te trekken en een verbod in te voeren. Je ziet: de meisjes zonder hoofddoek worden eerder onderdrukt dan zij die er wel een dragen.''

Ingrijpen
Organisaties van allochtonen in België vinden dat de overheid moet ingrijpen. De Vlaamse minister van onderwijs houdt zich echter afzijdig. Hij laat de beslissing over aan de scholen zelf. Premier Guy Verhofstadt en minister Patrick Dewael van binnenlandse zaken zijn uitgesproken voorstanders van een verbod op scholen en bij de overheid.

Het Vlaamse Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen vindt dat allochtone meisjes door het oprukkende verbod niet meer vrij kunnen kiezen naar welke school ze gaan en welke studierichting ze daar volgen. En dat heeft weer gevolgen voor hun kansen op de arbeidsmarkt.

Vorig jaar diende bij onze zuiderburen nog een proces over het verbod. Zes studentes een school in Hasselt stapten naar het gerechtshof omdat hun onderwijsinstelling een verbod had ingesteld op 'hoofddeksels'. Dat gebeurde na een reeks incidenten tussen moslimleerlingen en studentes en docenten die geen hoofddoek dragen. Het hof oordeelde dat het verbod niet in strijd is met anti-discriminatiewetgeving omdat de school voor iedereen toegankelijk is, ongeacht de etnische afkomst of geloofsovertuiging van de leerling.

De moslimgemeenschap in België ziet nog maar één oplossing: het oprichten van eigen, islamitische scholen. Anders dan in Nederland bestaan die nog niet bij onze zuiderburen.