Honderd Irakezen uit ministerie ontvoerd

Icoon BuitenlandsGewapende mannen in politie-uniform hebben dinsdag op klaarlichte dag ongeveer honderd mensen ontvoerd uit een gebouw van het ministerie van Onderwijs in Bagdad. Dat maakte een woordvoerster van het departement bekend.

Bij de gegijzelden gaat het om werknemers, beveiligingspersoneel en bezoekers van het directoraat onderzoek in de wijk Karrada. Alle vrouwen in het gebouw moesten hun mobiele telefoon inleveren. Zij werden in een ruimte opgesloten. De gijzelnemers gingen er daarna in veertig auto's met hun gevangenen vandoor.

Volgens een getuige keek de politie werkloos toe terwijl de overvallers de identiteitsbewijzen van de werknemers en bezoekers van het ministerie onderzochten. De soennieten werden gescheiden van de sjiieten. Alleen de soennieten werden ontvoerd.

Stilgelegd
Het onderwijs aan de universiteiten in de Iraakse hoofdstad Bagdad wordt stilgelegd. Volgens de minister van Onderwijs is de maatregel een gevolg van de ontvoering.

''We hebben geen andere keuze dan het onderwijs aan de universiteiten te staken, in elk geval in Bagdad, totdat we weten wat er is gebeurd'', zei Abed Dhiab al-Ujaili in het parlement.