Peiling: PvdA verliest 6 zetels

Icoon Politiek Het gaat slecht met de PvdA in de peilingen. In de politieke barometer van Interview/NSS en het tv-programma NOVA kwam de partij maandag uit op 33 zetels. Dat zijn er zes zetels minder dan in de barometer van vrijdag en negen minder dan waarmee de PvdA in 2003 in de Tweede Kamer kwam.

Er kan niet meer van een nek-aan-nekrace tussen CDA en PvdA gesproken worden. Het gat met het CDA, dat uitkwam op 46 zetels, liep maandag op tot dertien zetels. Het CDA had bij de vorige verkiezingen 44 zetels.

De SP blijft winnen. Tien dagen voor de verkiezingen staat de partij op 26 zetels, het hoogste aantal dat de SP ooit in de politieke barometer heeft gehaald en zeventien meer dan in 2003. De SP stevent de VVD voorbij die 24 zetels zou halen als er maandag verkiezingen zouden zijn gehouden. Dat is een zetel meer dan vrijdag, maar vier minder dan bij de verkiezingen van 2003.

De huidige regeringspartijen CDA en VVD komen samen uit op 70 zetels, niet genoeg voor een Kamermeerderheid. Ook een linkse coalitie krijgt op basis van de barometer van maandag geen meerderheid. PvdA, SP en GroenLinks (zeven in de peiling) komen uit op 66 zetels. PvdA en CDA hebben samen wel een meerderheid: 79 zetels.

De ChristenUnie staat in barometer van maandag op vijf zetels, een winst van twee. De SGP blijft op twee staan. D66 houdt twee van de huidige zes zetels over. De Lijst Vijf Fortuyn (vroegere LPF) krijgt geen enkele zetel (min acht). Van de nieuwe partijen zou de PVV van Geert Wilders drie zetels krijgen en de Partij voor de Dieren twee. EťnNL van Marco Pastors zou geen enkele zetel halen.Wouter Bos lacht nog