'Tv-reclame niet meer in blokken uitgezonden'

Icoon TelevisieTv-reclame hoeft niet meer in blokjes te worden uitgezonden. Zenders mogen de spotjes over het hele uur spreiden. Wel blijft er een maximum van twaalf minuten per uur.

Ministers van de EU-landen hebben hierover maandag een compromis bereikt. Het Europees Parlement moet zich nog uitspreken. Momenteel mag hooguit drie keer per uur reclame te zien zijn in programma's.

12 minuten maximaal
De EU-landen weigerden het maximum van twaalf minuten reclame per uur los te laten. ''We willen geen Amerikaanse stijl van televisie, met permanente reclame'', zei Europees Commissaris Viviane Reding (Media).

Uitzonderingen op de beoogde reclamevrijheid zijn kinder- en nieuwsprogramma's. Die mogen pas na een half uur worden onderbroken voor reclame, aldus het akkoord.

Landen mogen strenger zijn dan de Europese richtlijn. Maar de verwachting is dat Nederland niet strenger zal zijn dan Luxemburg, waar de commerciële zender RTL is gevestigd.

Productplacement
De betrokken ministers raakten het verder eens over strengere regels op productplacement. De reclame, waarbij acteurs bijvoorbeeld zichtbaar een bepaald yoghurtdrankje consumeren, wordt verboden in kinder- en nieuwsprogramma's. Landen mogen de sluikreclame wel toestaan voor films, tv-series, sport- en 'light-entertainment'. Volgens deskundigen wijkt dit plan niet veel af van de huidige Nederlandse regels.

Tevergeefs
Nederland probeerde in de EU-wet op televisie vergeefs meer bevoegdheid te krijgen over buitenlandse zenders die zich op Nederlandse kijkers richten. De regering had dan RTL bijvoorbeeld kunnen verplichten om zenders te ondertitelen voor doven en slechthorenden. Die wens kreeg onvoldoende steun, zo bleek bij de vergadering in Brussel.

Nieuw is dat de EU-regels voor televisie ook gaan gelden voor programma's via internet en telefoon. Dat betekent dat die ook een minimumaantal programma's van Europese makelij moeten uitzenden.

Het Europees Parlement geeft in december zijn oordeel over de EU-regels voor televisie. In 2007 kunnen dan definitieve besluiten volgen.