'Beter homo daar dan een Turk hier'

Icoon MisdaadHet boegbeeld van de Turkse homoscene in Amsterdam, Hakan Kuyucu, gaat voorgoed terug naar zijn vaderland. Zijn ervaringen als allochtoon, hebben hem tot deze keuze aangezet.

Vijf jaar geleden kwam Kuyucu uit het Turkse Izmir naar Amsterdam. Hij begon zijn Nederlandse carriťre als journalist. Daarnaast studeerde hij ook. In het jaar 2001 organiseerde hij allerlei festiviteiten, toen het onduidelijk werd of de traditionele Turkse Homo Avonden van COC wel door zouden gaan. Dat ging goed, en in het jaar 2004 was dan ook niemand verbaasd toen hij zijn eigen media & entertainment bedrijf oprichtte. Een poosje later kwam er ook een Turkse homo-bar. "Club Harem, de eerste Turkse homo bar buiten Turkije", liet hij trots aantekenen.

Daarnaast was Kuyucu ook betrokken bij een campagne van de gemeente Amsterdam. Onder te titel 'Wat doe jij voor de stad?', werden burgers aangezet om meer maatschappelijk werk te doen. Kuyucu pronkte op een deel van de posters, met daarop de volgende tekst:

Ik ben Hakan Kuyucu, journalist. Door mijn beroep ontmoet ik diverse culturen. In mijn vrije tijd organiseer ik feesten en diners waar deze culturen samenkomen, waaronder ook moslims en de gay-scene. Juist die verschillen verrijken Amsterdam.

Nu wil Kuyucu weg uit Nederland. Tijdens een geschil over zijn verblijfsvergunning, moest hij in afwachting van een rechterlijk oordeel een cel in, op Schiphol-Oost. (twee maanden voordat de brand daar elf levens zou opeisen.) In dit uitzetcentrum werd hij als een ongewenst stuk uitschot behandeld. Een voorbeeld: "Het ging niet goed met mij en ik vroeg om wat te eten. De reactie was: je eet maar in Turkije."

Hakan Kuyucu wil het vonnis van de rechter niet meer afwachten, en verlaat uit eigen beweging Nederland, om een nieuw leven in Istanbul te starten. "Het is beter een homo in Turkije te zijn dan een Turk in Nederland".
Hakan Kuyucu