CDA neemt ook in peiling De Hond afstand

EnquêteOok in de nieuwe peiling van Maurice de Hond is het gat tussen CDA en PvdA groter geworden. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou het CDA 43 zetels halen en de PvdA 36. Gisteren peilde ook NOVA (de politieke barometer van Interview/NSS) al een groter wordend gat tussen de twee.

Afgelopen week stond het CDA nog op 44 zetels in de peiling van De Hond en de PvdA op 38. Voor beide partijen betekent de peiling van zaterdag een verlies in vergelijking met het zetelaantal nu in het parlement. De christendemocraten hebben nu 44 zetels, de sociaaldemocraten 42.

SP groter dan VVD
De opmars van de SP gaat in de peiling van De Hond onverminderd door. De partij komt zaterdag uit op 23 zetels, drie meer dan vorige week en 14 meer dan nu in de Kamer. De VVD zou uitkomen op 22 zetels, een verlies van 6 in vergelijking met de verkiezingen van 2003.

De peiling vertoont verder weinig wijzigingen in vergelijking met de laatste peilingen. Alleen de ChristenUnie maakt een sprongetje naar 7 zetels. Dat waren er afgelopen week nog 5, terwijl de partij nu 3 zetels heeft in het parlement. De Partij voor de Vrijheid van Wilders staat op 6, net als GroenLinks. D66, de SGP en EénNL van Pastors staan op 2, de Partij voor de Dieren op 1.

In het onderzoek van De Hond geeft nog steeds 45 procent van de kiezers aan niet zeker te weten wat op 22 november te stemmen.