Miljardenmeevaller voor Rijk

Icoon EconomieHet kabinet heeft een financiŽle meevaller van 1,7 miljard euro. Dat zegt minister Gerrit Zalm (FinanciŽn) zaterdag in een interview met De Telegraaf. ''In de najaarsnota die ik net heb afgemaakt, blijkt dat het nog beter gaat dan verwacht'', aldus Zalm. Het extra geld komt van hogere belastingafdrachten uit het bedrijfsleven.

Door de meevaller loopt het begrotingsoverschot dit jaar op tot 0,4 procent van het bruto binnenlands product. In de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting was dat nog 0,1 procent. Uiteindelijk kan dat overschot nog groter worden. ''Het ziet er buitengewoon positief uit. In de huidige berekeningen ontbreken de maanden november en december. Dus het overschot kan nog verder oplopen richting 1 procent'', zegt Zalm.

Een financiŽle tegenvaller is er ook: na doorrekening van de groeicijfers over de afgelopen drie jaar blijkt dat Den Haag alsnog 200 miljoen euro extra aan Brussel moet afdragen.

De miljardenmeevaller komt CDA en VVD in hun verkiezingscampagnes goed uit: zij kunnen hiermee stellen dat het economisch steeds beter gaat dankzij het kabinet Balkenende. De minister vindt het niet verstandig nu extra uitgaven te doen. ''Toen ik aantrad stond de schuldquota bijna op 80 procent, nu is dat nog geen 50 procent. Slopen gaat sneller dan opbouwen en ik kan me niet voorstellen dat de premier zelf staat te trappelen om samen met Wouter Bos onze gezamenlijke erfenis weer af te breken.''