NOVA-peiling: CDA stuk groter dan PvdA

Icoon VerkiezingenHet gat tussen CDA en PvdA is opgelopen tot acht zetels. Dat blijkt uit de politieke barometer van Interview/NSS en het tv-programma NOVA van vrijdag. Het CDA zou op 47 Tweede Kamerzetels uitkomen, de PvdA op 39.

Vorige week had het CDA nog 45 zetels in de barometer. De PvdA stond toen op 43. Bij de laatste verkiezingen haalde het CDA 44 zetels, de PvdA 42. De VVD blijft in de barometer op verlies staan. Ze zou 23 zetels krijgen, 5 minder dan bij de vorige verkiezingen. De SP rukt op naar 20 zetels, 11 meer dan bij de laatste verkiezingen.

GroenLinks komt in de barometer van deze week uit op 7 zetels (1 minder dan bij de laatste verkiezingen), de ChristenUnie op 5 (plus 2), D66 op 2 (min 4) en de Lijst Vijf Fortuyn (de vroegere LPF) op nul (min 8). De SGP blijft steken op 2 zetels.

Van de nieuwe partijen zouden de PVV van Geert Wilders en de Partij voor de Dieren elk 2 zetels halen. EénNL van Marco Pastors krijgt 1 zetel.

De zetelverdeling is hier op een geordende manier na te lezen. Op de website Objectiefbekeken.nl zijn de drie voornaamste peilingen op een rijtje gezet.