Nieuwe techniek laat blinde muizen weer zien

Icoon Wetenschap Wetenschappers van de Amerikaanse University of Michigan en het Londense oogheelkunde instituut hebben blinde muizen weer laten zien door middel van nieuwe techniek. Het zicht van deze muizen is te herstellen door cellen uit het netvlies van pasgeboren muizen in te spuiten. De wetenschappers denken dat deze techniek in de toekomst blinde mensen kan helpen weer te kunnen zien. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers haalden nog niet volledig ontwikkelde 'staafjes' uit het netvlies van pasgeboren muizen. Ze injecteerden deze cellen in de ogen van blinde muizen. De cellen deelden zich en gingen zich verbinden met bestaande zenuwcellen in het oog. Toen dit proces was voltooid, hebben de wetenschappers gekeken of muizen op licht zouden reageren. Dat gebeurde en toonde aan dat de muizen weer konden zien.

Wel stellen de onderzoekers dat het nog jaren zal duren voordat deze techniek op mensen kan worden getest. De cellen moeten immers gehaald worden uit menselijke embyo's. De meningen over het gebruik van embryo's voor medisch onderzoek zijn verdeeld.



Muis heeft het licht gezien