Superorkaan op Saturnus

Icoon Ruimtevaart Er is een orkaanachtige storm op de planeet Saturnus waargenomen, die zo groot is als tweederde van de aarde. De orkaan raast momenteel op de zuidpool van Saturnus. De storm is de eerste orkaan die ooit op een andere planeet is waargenomen. Dat heeft NASA vrijdag bekendgemaakt.

"Het lijkt op een orkaan, maar gedraagt zich niet zo", zegt Andrew Ingersoll van het California Institute of Technology. In tegenstelling tot orkanen op de aarde, blijft de orkaan op Saturnus altijd op dezelfde plaats. "We gaan ons concentreren op het oog van de storm om erachter te komen waarom de storm daar is", gaat Ingersoll verder. De Cassini-satelliet, die in een baan om Saturnus draait, heeft videobeelden gemaakt van de storm. Deze beelden laten een windsterkte zien van tegen de 550 kilometer per uur. Ook zijn er stapelwolken in een ring om de storm heen te zien.

Daarnaast zijn er enkele 'spiraalwolken' van tussen de 30 en 75 kilometer groot waargenomen. Deze wolken zijn typerend voor orkanen op aarde. Ze worden gevormd als vochtige lucht richting het oog van de orkaan gaat en daar verticaal omhoog wordt geduwd. Dit zorgt voor zware regenval rondom een cirkel. De lucht in het oog van de storm beweegt zich neergaand. Of deze 'aardse' condities ook op Saturnus gelden is niet duidelijk.