Windows Vista is klaar

Nadat eerder deze week al de ontwikkeling van Office 2007 werd afgerond door Microsoft, is nu ook het langverwachte Windows Vista voorzien van de 'Gold' status. Windows Vista is de opvolger van Windows XP.

Net als Microsoft Office zal Microsoft Windows Vista per 30 november beschikbaar zijn voor bedrijven, en in januari 2007 in de schappen verschijnen voor de consument. Windows Vista brengt onder andere een nieuwe grafische schil, betere zoek- en organisatiemogelijkheden voor bestanden en documenten, en betere beveiliging.

Windows Vista zal verschijnen in 4 smaken. Het huidige Windows XP Home Edition zal vervangen worden door Windows Vista Home Basic. Nieuwe PC's in budget categorie zullen worden uitgerust met deze versie. Wil je wat meer functionaliteit, zoals bijvoorbeeld een PC die tevens als Media Center dienst gaat doen dan zul je Windows Vista Home Premium nodig hebben. Voor bedrijven en zakelijke gebruikers is er Windows Vista Business. Wil je alle mogelijkheden van zowel Windows Vista Home Premium als Windows Vista Business, dan is Windows Vista Ultimate de juiste keuze. Deze laatste versie heeft alle functionaliteit die Windows kan bieden ingebakken.

Anders dan de vorige versies van Windows kan Windows Vista niet langer van een CD geÔnstalleerd worden. Windows Vista wordt alleen geleverd op een DVD, welke ongeveer 3 Gb aan informatie bevat. Van deze DVD kunnen alle edities geÔnstalleerd worden, echter afhankelijk van welke licentiecode je ingeeft worden alleen de onderdelen en/of edities geÔnstalleerd waar je recht op hebt.

Microsoft heeft door een reeks van tegenslagen het uitbrengen van Windows Vista enkele malen moeten vertragen, waardoor Windows Vista niet voor Kerstmis in de schappen kan liggen. Ook is hierdoor de installatie op nieuwe PC's vertraagd. Om gebruikers tegemoet te komen mag iedereen die nu een PC koopt met Windows XP erop, in januari gratis een upgrade naar Windows Vista aanvragen. Ook komt het concern met kortingsbonnen zodat Windows Vista toch onder de kerstboom kan liggen.Het nieuwe Windows logo.