Advocaat vraagt vrijspraak terreurverdachte

Icoon JustitieAdvocaat Robert Maanicus heeft donderdag de rechtbank gevraagd zijn cliënt, de 20-jarige Mohammed H., vrij te spreken. H. is een van de medeverdachten van Samir A. in het terreurproces dat zich afspeelt in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Het Openbaar Ministerie eiste maandag acht jaar celstraf tegen H. Volgens Maanicus stond het requisitoir van de aanklagers bol van de veronderstellingen en hebben die niet concreet kunnen maken dat H. lid is van een terroristische organisatie en betrokken is geweest bij het voorbereiden van aanslagen op politici en het AIVD-gebouw.

'OM versterkt tegenstellingen'
Maanicus verzocht de rechtbank vervroegd uitspraak te doen in de zaak van zijn cliënt. De jongeman zit sinds vorig jaar oktober in voorarrest. De raadsman verweet het OM de tegenstellingen ''in de ooit zo door ons geprezen multiculturele samenleving'' te versterken door jongens als H. voor de rechter te brengen.

Volgens Maanicus komen door dit soort rechtszaken verschillende bevolkingsgroepen steeds meer tegenover elkaar te staan. ''Juist van een Openbaar Ministerie zou je anders verwachten.''