Pechtold bedreigd na kritiek op Wilders

Icoon Politiek De lijsttrekker van D66 Alexander Pechtold wordt na zijn kritiek op Geert Wilders extra beveiligd. Dat bleek toen hij woensdagmiddag verscheen bij een debat in de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar hij twee beveiligers om zich heen had.

Pechtold wilde weinig kwijt over de aard van de bedreigingen, maar stelt wel dat ze kwamen naar aanleiding van het Radio 1-debat vorige week zondag. In dit debat uitte Pechtold kritiek op de standpunten van Wilders. Maar Pechtold zegt dat de bedreigingen hem er niet van weerhouden om kritisch te zijn op de leider van de Groep Wilders.

"Het vergelijken van mensen met natuurrampen, zoals Wilders doet met zijn 'tsunami van islamisering', moet altijd weersproken worden. Er zijn mensen die zich door dergelijke taal op afstand voelen staan. Dat kan niet", meent Pechtold. "Als politicus moet je er in 2006 rekening mee houden dat er op een rare manier druk op de politiek wordt uitgeoefend. Ik probeer daar vooral mezelf in te blijven", aldus de D66-leider.

Alexander Pechtold
Alexander Pechtold