Justitie wil verbod op Hells Angels

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat proberen alle Nederlandse afdelingen van de Hells Angels in ons land te verbieden. Justitie vindt dat de motorclub niet in de samenleving thuishoort wegens zijn criminele activiteiten.

Het landelijk parket van het OM heeft woensdag bij zes rechtbanken in Nederland een verzoek ingediend de Angels verboden te verklaren. Ook wil het alle stichtingen en verenigingen van de motorclub laten ontbinden. Volgens justitie is het uniek in de wereld dat een land alle chapters van de Hells Angels in een land wil verbieden.

De Angels hebben in Nederland hun hoofdkwartier in Amsterdam. Verder bestaan er chapters in Haarlem, IJmuiden (Westport), Rotterdam, Kampen en Harlingen (Northcoast).

Update 16.45 uur
De president van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels reageert gelaten op de poging van Justitie om de organisatie in Nederland te verbieden. De Amsterdamse afdeling heeft woensdag een brief ontvangen van justitie waarin wordt gesproken over het verbod.

''Ze willen ons verbieden, maar het is allemaal flauwekul. Meer wil ik er niet over zeggen. Ik laat dat aan onze advocaat over'', zei DaniŰl Uneputty woensdag voor BNR Nieuwsradio. Alle beschuldigingen zijn volgens Uneputty onzin. ''Het is gewoon weer een trucje van justitie.''

Volgens Vincent Kraal, advocaat van het Amsterdamse chapter, ''is het nog nooit ergens gelukt om de club te verbieden, als het al geprobeerd is''.

Hij zei woensdag overigens zelf nog geen bericht van het Openbaar Ministerie te hebben ontvangen, net zomin als de club zelf. Kraal: ''De Angels zijn vooral geschokt door de bewering van justitie dat kleurlingen geen lid zouden mogen worden. Dat is een absurde bewering. Meer dan de helft van de Amsterdamse afdeling is gekleurd.''