Helft parkeergarages hanteert direct uurtarief

Icoon File Bij ruim de helft van de parkeergarages moeten klanten vanaf minuut één het uurtarief betalen. Eén uur en één minuut parkeren betekent toch twee uur betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Detailhandel Nederland.

De winkeliersorganisatie, die voor haar 'Nationale Parkeertest 2006' ruim honderd parkeergelegenheden in het hele land onderzocht, noemt de gang van zaken onacceptabel. "We gaan overleggen met gemeenten en parkeerbedrijven om aan deze onrechtvaardige situatie een einde te maken. Het is pure geldklopperij", zei secretaris Rogier Brinkhof woensdag.

De organisatie valt ook over de tarieven. Doorgevoerde verhogingen zijn vaak buitensporig, een veelvoud van de inflatie. De vier grootste steden zijn het duurst. Daar is het uurtarief al gauw 2,20 euro.

Deze keer bekeek het platform ook het straatparkeren bij winkelgebieden in 44 steden. De tarieven in Amsterdam zijn met 4,40 euro per uur excessief, meent de organisatie. Tweede op de lijst is Utrecht, waar nu nog 2,67 euro per uur moet worden betaald. De Utrechtse tarieven gaan per 1 januari 2007 omhoog naar 3,85 euro.

Hoge parkeertarieven en parkeergelegenheden die onveilig en slecht bereikbaar zijn, jagen de consument de binnenstad uit. Winkeliers lopen zo miljoenen aan omzet mis, aldus Platform Detailhandel Nederland.