[update] Democraten lijken Senaat te winnen

Icoon VerkiezingenDe eerste uitslagen van de congresverkiezingen in de Verenigde Staten zijn binnengekomen. Op het moment van schrijven zijn de stembussen in het oosten van de Verenigde Staten (6 uur tijdsverschil met Nederland) alweer twee uur dicht. In het westen van de Verenigde Staten (9 uur tijdsverschil met Nederland) mag nog een uur gestemd worden.

In de staat New York is senator Hillary Clinton herkozen. In de staat Connecticut won senator Lieberman de senaatszetel. Hij deed echter niet mee als een Democraat, maar als een Onafhankelijke kandidaat. In de voorverkiezingen verloor Lieberman van een andere Democratische kandidaat en besloot na afloop toch mee te doen aan de verkiezingen zonder steun van de Democraten.

Ook in de staten Rhode Island en Maryland lijken de Democraten op winst te staan voor de senaatszetels. In de races voor een stoel in het Huis van Afgevaardigden doen de Democraten het ook goed. Om de meerderheid te behalen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten ze respectievelijk 6 en 15 zetels winnen ten opzichte van de huidige situatie.

De race is echter nog lang niet beslist. De stembussen zijn nog maar net dicht in het midden van het land, waar veel Republikeinse kandidaten volgens de peilingen op winst lijken te staan. Op het moment van schrijven echter zijn de Democraten aan de winnende hand.

Update 7.10 uur
De Democraten hebben de race om het huis van Afgevaardigden gewonnen. Dit betekent dat voor het eerst in de geschiedenis de zogenaamde 'Speaker' van het huis een vrouw zal zijn. Deze voorzitter wordt, na de president en vice-president, gezien als de meest invloedrijke persoon.

Er zouden door de Democraten ook reeds drie zetels gewonnen zijn in de senaat. Zij hebben er zes nodig om ook daar de meerderheid te halen. De Republikeinen zouden van de drie staten waarvan er nog geen uitslag is, er dus ťťn moeten winnen om de meerderheid in de senaat te houden. De uitslag in Missouri, Montana en Virginia laat echter nog even op zich wachten. De verschillen in deze staten zouden erg klein zijn.

Update 10.20 uur
Het zal ontzettend spannend worden welke partij de meerderheid in de senaat zal behalen. Beide partijen hebben nu 49 senatoren. Alleen de uitslagen van Virginia en Montana moeten nog binnenkomen. Het gaat misschien nog weken duren voor de einduitslag bekend wordt.

In Virginia is de strijd zo spannend dat het verschil niet meer is dan enkele duizenden. Er dreigt een lang proces van hertelling en mogelijk tal van rechtszaken over de geldigheid ervan, zoals bij de presidentsverkiezingen in het jaar 2000. Een vooronderzoek van de FBI naar mogelijke intimidatie van kiezers kan ook onderwerp van een juridisch gevecht worden.

Als de Republikeinen ook de meerderheid in de senaat verliezen, dan zal het ontzettend lastig worden voor president George Bush om goed beleid uit te kunnen voeren. Nu al zullen beide partijen compromissen moeten sluiten om besluiten door te voeren. "Het is nu aan de Democraten om te komen met oplossingen voor problemen in plaats van er alleen maar over te klagen. De president heeft een volle agenda voor de komende twee jaar en daar zijn twee partijen voor nodig", aldus woordvoerder Tony Snow van Bush.

Het is niet zo dat Bush helemaal niets meer kan doen. Hij kan bijvoorbeeld zijn veto-recht gebruiken en heeft als opperbevelhebber veel macht op het gebied van defensie en buitenlandse zaken.

Update 15.45 uur
De Democraten hebben ook bij de gouverneursverkiezingen flink gewonnen. In zes staten werd de Republikeinse gouverneur vervangen door een Democraat. Grootste uitzondering is de staat CaliforniŽ, waar de Republikeinse gouverneur Arnold Schwarzenegger met een flinke meerderheid zijn positie mag behouden. Voor het eerst sinds twaalf jaar zijn er nu meer Democratische gouverneurs dan Republikeinse.

De Senaatsraces in Montana en Virginia blijven vooralsnog onbeslist. In Virginia staat de Democraat James Webb voor met zo'n 7000 stemmen, en in Montana is het verschil slechts zo'n 1800 in het voordeel van de Democraat Jon Tester.

De Democraten hebben allebei de senaatszetels nodig om een meerderheid in de Senaat te verkrijgen. In beide staten is de kans groot dat er een hertelling plaats zal vinden.

Update 20.23 uur
Het lijkt er op dat de Democraten de meerderheid in de Senaat ťn het Huis van Afgevaardigden gaan halen. In Montana zijn de stemmen voor de Senaatverkiezingen geteld en hier hebben de Democraten gewonnen. Ook in Virginia zijn vrijwel alle stemmen geteld en staan de Democraten aan kop. Virginia blijft echter een nek-aan-nekrace.

Als de Democraten de Senaat en het Huis binnenhalen, en die kans is groot, dan zal het voor de Amerikaanse president George Bush ontzettend moeilijk worden om eigen beleid uit te voeren. Waarschijnlijk zullen er hertellingen van de stemmen aangevraagd worden, waardoor de officiŽle uitslagen nog een maand op zich kunnen laten wachten.Nancy Pelosi wordt de eerste vrouwelijke 'Speaker'