40 jaar cel voor Britse moslim

TerrorismeEen Britse man die plannen had uitgewerkt voor aanslagen in de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ, is door een Britse rechtbank veroordeeld tot veertig jaar celstraf. De 34-jarige Dhiren Barot wilde onder meer het hoofdkwartier van het IMF en de aandelenbeurs in New York opblazen. Ook plande hij aanslagen op de metro in Londen.

Barot, die zich als volwassene tot de islam bekeerde, werd in 2004 opgepakt. Hij zou gelieerd zijn aan het terroristische netwerk al-Qaeda en onder meer op de Filipijnen trainingen voor het plegen van terreurdaden hebben gevolgd. Barot gaf tijdens het proces toe dat hij van plan was een zogenoemde 'vuile bom', explosieven vermengd met radioactief materiaal, in te zetten.

Bloedbaden
De rechter zei dat Barot eerst bloedbaden wilde veroorzaken in Washington, New York en Newark in de Verenigde Staten en daarna in Groot-BrittanniŽ op een ''kolossale en ongekende schaal''. De rechter stelde dat als Barot in zijn opzet was geslaagd, dit duizenden mensen direct zou hebben geraakt.

Aanklager Edmund Lawson zei dat Barot nauwgezet plannen voor een reeks aanslagen in Groot-BrittanniŽ had uitgewerkt. Die terreuracties zouden tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd. Uit onderzoek van computerbestanden blijkt onder meer dat Barot met gascilinders gevulde limousines tot ontploffing wilde brengen.

Barot werkte al aan plannen voor aanslagen in de Verenigde Staten voor de aanslagen van 11 september 2001. Tot februari 2004 bleef hij die terreuracties voorbereiden, aldus Lawson.