Vermeende jihad-ronselaars gepakt

Icoon Terrorisme De Nationale Recherche heeft vijf mannen en een vrouw aangehouden, omdat zij radicale moslims zouden ronselen voor de internationale jihad. De arrestaties werden maandagavond en dinsdagochtend verricht. De Recherche zal onderzoeken of de verdachten een terroristische organisatie gevormd hebben. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

Het onderzoek loopt al vanaf november 2005, toen de inlichtingendienst AIVD erachter kwam dat drie mannen uit Den Haag graag deel wilden nemen aan de heilige oorlog. De drie mannen besloten daarop naar Bakoe te reizen, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Eenmaal in het land aangekomen werd het drietal gearresteerd door lokale autoriteiten. Zij vermoedden dat de jongens in contact stonden met een netwerk van extremistische moslims. Ze werden onder begeleiding van de Haagse politie naar huis gestuurd. Ze verklaarden slechts 'op vakantie' geweest te zijn.

Door verder onderzoek van de Nationale Recherche is duidelijk geworden dat de mannen moslims rekruteren met haatdragende en opruiende teksten en films. Zo stellen zij dat elke moslim verplicht is om deel te nemen aan de jihad. Ook hebben enkele van de verdachten zich waarschijnlijk bezig gehouden met het verkrijgen van valse reisdocumenten om Irak in te komen.

Met dank aan The-Ghost, FOKwa en frut666 voor de submit.