Serious TV: wanstaltige Kerstbomen en leuke bandjes

Michiel VeenstraVoor radiomensen klinkt het erg gek: een televisieprogramma maken over een radiostation. Toch gaat het bij Radio 3FM gebeuren. Aankomende donderdag (00.05 uur tot 00.30 uur, Nederland 3) gaat 'Serious TV' van start. Hierin zijn de hoogtepunten uit de week van 3FM te zien. Maar is het reilen en zeilen rond een radiozender wel leuk om te zien? Wat betreft 3FM-dj Michiel Veenstra wel. "Vorig jaar keken er ontzettend veel mensen naar de live beelden tijdens onze actie in een Glazen Huis op de Neude in Utrecht (Serious Request, red.). Dus blijkbaar vinden mensen het toch interessant om te zien wat we doen!", zo zei hij gisteren in FOK!radio.

Toch hoor je vaak van echte radiomensen dat ze tv maken maar niks vinden. Is dat voor Michiel Veenstra niet ook zo? "Als het werkt om je radiowerk te promoten, dan vind ik het wel best. Er zijn een stuk of zes camera's opgehangen in de studio om alles wat er gebeurd te registreren. Een week later zie je dan op televisie wat er zich af heeft gespeeld in de studio. Dat is natuurlijk leuk voor mensen die al luisteren, maar wat we eigenlijk nog leuker vinden is als iemand die het niet gehoord heeft gaat denken: hť, daar moet ik ook eens naar luisteren! Maar ons product is natuurlijk radio."

Het programma is dus opgezet om promotie te maken voor Radio 3FM. "Wij hebben geen geld om posters door heel Nederland op te gaan hangen. Voor commerciŽle zenders is dat wel mogelijk, maar bij 3FM is het budget daar niet voor bedoeld. De publieke omroep heeft toch drie publieke televisiezenders, dus op die manier kun je wel promotie maken." Gaat het dan zo slecht met de publieke popzender dat ze promotie nodig hebben? "Nee, helemaal niet! Maar het kan altijd meer natuurlijk. De luistercijfers zijn in jaren niet zo hoog geweest en voor het eerst in het 41-jarige bestaan van 3FM is het merk ook niet meer zo besmet. Het is een tof merk geworden. Of je nou 's ochtends of 's avonds aan het luisteren bent, het klinkt altijd op de 3FM-manier."

Michiel Veenstra heeft een grote rol in de eerste uitzending. Hij was vorige week in Disneyland Parijs om live uit te zenden tijdens zijn programma 'MetMichiel' vanwege Halloween. "Daar is ook een camera-ploeg mee naartoe geweest, en dat zijn toch beelden die je natuurlijk niet mee krijgt op de radio. Er gingen ook prijswinnaars mee, en die hebben ook een rol gespeeld. In de eerste uitzending is verder te zien hoe dj's Coen en Sander op de grootste kerstmarkt van Nederland in Riel waren. Je ziet dan echt de meest wanstaltige kerstbomen en dergelijk. En afgelopen vrijdag was de band Van Velzen te gast in de studio en ook daar zijn beelden van."

In eerste instantie worden er acht afleveringen van Serious TV gemaakt. In die afleveringen worden de voorbereidingen op 'Serious Request' op de Neude in Utrecht ook gevolgd. Zou Michiel graag het huis in gaan? "Het lijkt me een waanzinnige ervaring! Het constant bezig zijn met radio maken lijkt me geweldig. Als je wakker wordt gemaakt, moet je vijf minuten later al achter het mengpaneel zitten om een plaatje in te starten. Dat intens met radio bezig zijn, lijkt me harstikke leuk." Luisteraars bepalen welke dj's het huis dit jaar in gaan. Maakt Michiel kans? "Naar mijn programma luisteren toch minder mensen dan naar bijvoorbeeld Giel. Dus tegen hem zal ik het toch al afleggen, bijvoorbeeld. Maar het maakt me niet heel veel uit. Het belangrijkste is dat de drie populairste dj's in het huis terechtkomen. Dan is ook de grootste kans aanwezig dat iedereen het leuk vindt."

Met dank aan FOKradio voor de submit.