Allochtonen hebben vaker hooikoorts

Icoon GezondheidHooikoorts, astma en de longaandoening COPD komen vaker voor bij niet-westerse allochtonen dan bij autochtone Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van het Astma Fonds en Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen hebben vaker te kampen met hooikoorts. Antillianen en Surinamers hebben relatief vaak astma en COPD komt veel voor bij Turkse mannen tussen 40 en 65 jaar.

Volgens de onderzoekers komen de ziektes vooral meer voor doordat niet-westerse allochtonen mannen meer roken. Daarnaast bewegen ze minder en zijn ze dus vaker te zwaar. Bij hooikoorts kan genetische aanleg ook een rol spelen, net zoals verschillen in sociaal-economische status en sociaal-culturele factoren zoals hygiëne en leefwijze.

Volgens één van de onderzoekers kunnen de overheid of het Astma Fonds meer doen aan het terugdringen van roken onder Turkse mannen. Daaarnaast moet bij vrijwel alle groepen meer worden gedaan aan overgewicht en lichaamsbeweging.

Met dank aan FOKwa voor de submit.