Afkomst-onderzoek minister Wijn ongeschikt

Van diverse kanten was al kritiek geuit op de opmerking van CDA-minister Joop Wijn van Economische Zaken dat werkgevers bij vacatures voor mensen met weinig scholing nauwelijks letten op afkomst. Dinsdag voegde zich een uitvoerder van het onderzoek waarop de bewindsman zich baseerde bij de critici.

In het VPRO-radioprogramma Noorderlicht zei Marloes de Graaf dinsdag dat het onderzoek niet geschikt was om discriminatie te meten. Het onderzoeksbureau SEO waaraan zij is verbonden, had de opdracht gekregen te kijken hoe mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt geholpen kunnen worden bij het vinden van een baan. Als de vraag was geweest om discriminatie te onderzoeken, hadden we het wel anders aangepakt, aldus De Graaf.

Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie dat het onderzoek uitwijst dat werkgevers bij sollicitanten opleiding en werkervaring als belangrijkste elementen zien bij een sollicitatie. Wijn heeft niet gezegd, dat discriminatie nooit voorkomt, aldus de woordvoerster.