Friese hogeschool wil universiteit worden

Icoon Onderwijs De Christelijke Hogeschool Nederland in het Friese Leeuwarden wil zo snel mogelijk een universiteit worden. Robert Veenstra van het college van bestuur denkt dat dat in 2009 kan gebeuren. Een besluit over de naam is nog niet genomen, maar de namen Universiteit Friesland of Universiteit van Franeker worden overwogen.

Op het moment kan de hogeschool zich nog niet omvormen tot universiteit. Eerst moet de nieuwe wet hoger onderwijs van kracht worden. Veenstra wil gebruik gaan maken van de nieuwe wet, wat eind volgend jaar mogelijk zal zijn. Veenstra denkt niet dat er verwarring zal ontstaan over het verschil tussen hogeschool en universiteit. "Een befaamde universiteit als Harvard heeft opleidingen van het niveau van een hogeschool tot en met universitaire masters, en niemand vindt het verwarrend", stelt hij.

De Universiteit van Franeker behoort naast de Universiteit Leiden tot de eerste universiteiten van Nederland. Als de CHN zich om zal dopen tot Universiteit van Franeker, dan overweegt de onderwijsinstelling het oude pand van de befaamde universiteit te kopen. De Universiteit van Franeker werd 200 jaar geleden samen met de Universiteit van Harderwijk gesloten. De universiteit had de faculteiten godgeleerdheid, rechten, geneeskunde, letteren en wijsbegeerte.