NIPO peilt SP groter dan VVD

VerkiezingenAls er nu verkiezingen waren, zou het CDA de grootste partij worden. Ze zou uitkomen op 39 zetels, vier meer dan de PvdA. De SP zou met 25 zetels één zetel groter zijn dan de VVD. Dat bleek maandag uit de wekelijkse peiling van TNS NIPO in opdracht van RTL.

Vorige week waren CDA en PvdA bij RTL nog evengroot met allebei 38 zetels. Bij vorige Tweede Kamerverkiezingen haalde het CDA 44 zetels, de PvdA 42, de VVD 28 en de SP negen. Die laatste partij zou dus zeer fors winnen.

GroenLinks komt in de RTL-peiling uit op zeven zetels, een verlies van één vergeleken bij de laatste Kamerverkiezingen. D66 scoort één zetel (min vijf), de ChristenUnie acht (plus vijf). De LPF, die bij de vorige verkiezingen acht zetels haalde, zou nu op nul uitkomen. De SGP houdt haar huidige twee zetels.

Volgens de RTL-peiling zou de Partij Voor de Vrijheid van Geert Wilders zes zetels halen, EénNL van Marco Pastors twee en de Partij voor de Dieren één.

-
Handig: De website Objectiefbekeken.nl zet de drie voornaamste peilingen nu op een rijtje. Het betreft die van TNS Nipo, Maurice de Hond, en de politieke barometer van Interview-NSS en Nova.