Rabo wil halal-hypotheek voor moslims

FinancieelDe Rabobank wil een halal-hypotheek invoeren om moslims van dienst te kunnen zijn. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Momenteel is de Rabo met de Belastingdienst in gesprek om te onderzoeken of het plan fiscaal haalbaar is.

Een halal-hypotheek is een hypotheek waarbij geen rente hoeft te worden betaald. Sommige moslims willen namelijk geen rente betalen of ontvangen, omdat dit volgens de sharia, de islamitische wetten, verboden is. Dit is een van de oorzaken dat het huizenbezit onder allochtonen achterblijft. Probleem bij een rentevrije hypotheek is namelijk de renteaftrek.

Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt dat circa 200.000 van de één miljoen moslims in Nederland geïnteresseerd zouden zijn in islamitisch bankieren. Er is vooral een groeiende vraag naar islamitische woningfinanciering.

Onlangs vroegen in de Haagse gemeenteraad de lokale VVD en de Islam Democraten al om te bekijken of er iets dergelijks mogelijk zou zijn. In de media liet minister Gerrit Zalm van Financiën (VVD) echter weten de belastingwetten niet zodanig te willen veranderen dat gebruikers van de halalhypotheek ook gebruik zouden kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek.

Moerabaha-methode
In Groot-Brittannië bestaat al een vorm van halal-hypotheek. Daar is de volgende constructie bedacht: Huiseigenaren betalen een premie bovenop hun vaste maandelijkse aflossing. Het grote bankconcern HSBC hanteert die daar om moslims aan de hypotheek te krijgen.

Er zijn nog diverse andere constructies mogelijk waardoor geen sprake is van rente. Bij de Rabobank lijken de zogenoemde moerabaha- en erfpachtmogelijkheid het meest kansrijk. De moerabaha-methode houdt in dat de bank een woning koopt en deze met een winst doorverkoopt aan de klant. De koper betaalt de koopsom terug in termijnen, de bank mag opslag vragen als vergoeding voor de uitgestelde betalingen.

De erfpachtconstructie betekent dat de bank een woning koopt en deze in erfpacht uitgeeft aan de klant. De klant betaalt een periodiek bedrag, aan het eind van de periode is de klant eigenaar van de woning.