Politiek verdeeld over doodstraf Hussein

Icoon Politiek Jan Peter Balkenende vindt het uitspreken van de doodstraf "een oordeel dat past bij het schrikbewind" van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein. Dat verklaarde de premier in het televisieprogramma Buitenhof.

"Er wordt recht gedaan aan hetgeen hij heeft gedaan". Maar Balkenende stelt wel dat hij een tegenstander van de doodstraf is. "De doodstraf hoort eigenlijk niet". Bovendien loopt de procedure nog, omdat Hussein in hoger beroep gaat. Ook minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot heeft tevreden gereageerd. Hoewel Nederland een verklaard tegenstander is van de doodstraf, zei Bot dat hij "gegeven de ernst van de misdaden begrijpt dat de zwaarste straf is opgelegd". Bot is er tevreden mee dat de rechtsgang door Irakezen goed is verlopen. "Het is een rechtsgang die correspondeert met onze eigen, westerse rechtsgang".

Bert Koenders, Tweeed Kamerlid voor de PvdA, noemt het "niet onverwacht" dat Hussein de doodstraf gekregen heeft. Wel blijft de PvdA tegenstander van de doodstraf. "Belangrijk is dat tegen een staatshoofd dat massamoorden op zijn geweten heeft nu een rechtelijk vonnis is geveld. Geen straffeloosheid, maar een rechterlijke uitspraak". Koenders denkt dat het vonnis zowel tot opluchting als tot spanningen zal leiden in Irak.

De enige politicus die zich duidelijk voor de doodstraf uitsprak was VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen. Het is "de enig juiste straf voor iemand die zoveel doden op zijn geweten heeft". Hij is principieel tegen de doodstraf, maar "in uitzonderingssituaties kom je er niet onderuit. Daarom begrijp ik dit vonnis heel goed", zei hij.

Ook het buitenland is verdeeld. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn voorstander van de doodstraf. "Het is een goede dag voor het Iraakse volk", aldus het Witte Huis. Maar de Europese Unie heeft zich tegen de doodstraf uitgesproken. Ook Spanje en Frankrijk zijn tegen. De Spaanse premier vindt dat Hussein verantwoording af moet leggen voor zijn acties, "maar de doodstraf wordt niet overwogen door de Europese Unie en wordt in ons land niet goed begrepen". De Verenigde Naties hebben Irak zelfs opgeroepen de doodstraf niet uit te voeren.