'Debatstijl Wouter Bos agressief'

Icoon PolitiekDe manier waarop PvdA-lijsttrekker Wouter Bos vrijdagavond debatteerde met CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende was agressief. Hij interrumpeerde veel, stelde directe vragen en vroeg vaak om het woord.

Dat heeft Lars Duursma, wereldkampioen debatteren, zaterdag gezegd naar aanleiding van een analyse van het debat van vrijdag tussen de twee politici bij RTL4. ''De debatstijl van Bos was agressiever dan we van hem gewend zijn en dan je van een mogelijke minister-president zou verwachten'', zei Duursma, die ook directeur van trainings- en adviesbureau Debatrix is.

Uit de analyse van een softwareontwikkelaar, in opdracht van RTL4, bleek dat Bos minder lang (20.03 minuten) aan het woord was dan Balkenende (21.38 minuten). Beiden gebruikten overigens het merendeel van hun tijd om het eigen standpunt uiteen te zetten. De reactie op Bos duurde bij Balkenende 3.29 minuten, andersom was die tijd anderhalve minuut.

Glimlach
Tevens kwam uit de cijfers naar voren dat Balkenende 22 keer moest glimlachen terwijl hij sprak, bij Bos was dat 15 keer. De premier keek helemaal niet boos of geďrriteerd, bij Bos was dat twee keer het geval. Bos knikte zes keer instemmend terwijl Balkenende aan het woord was, de premier retourneerde dat gebaar niet.

Het viel Duursma ook op dat de debaters streden om geloofwaardigheid: ''Balkenende refereerde herhaaldelijk aan eigen acties uit het verleden om een consistente, stabiele indruk te maken. Bos confronteerde hem gedurende het debat meer dan tien keer met uitspraken uit het verleden om inconsequent gedrag van Balkenende aan te tonen.''

Balkenende gaf zeven keer geen antwoord op een vraag, Bos vijf. De PvdA-lijsttrekker gebruikte zeventig keer handgebaren, Balkenende 74. Het totale debat duurde volgens de softwareontwikkelaar 75 minuten, inclusief reclame.'Agressief'