Bedreigde getuige haakt af in Hells Angels-zaak

Icoon JustitieDe bedreigde getuige die justitie in een strafzaak tegen 22 Hells Angels had, is afgehaakt. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat justitie de advocaten van de verdachte Hells Angels hier inmiddels over heeft ingelicht.

Justitie beschuldigt de verdachte Angels tot nu toe van deelname aan een criminele organisatie, die zich toelegde op het plegen van diverse misdrijven. Die varieerden van afpersing en bedreiging tot de handel in wapens en drugs. De zegsman wil verder uit veiligheidsredenen voor deze getuige niet op deze kwestie ingaan.

Wel heeft het OM al een opvolger gevonden. Voor deze nieuwe persoon wordt toestemming gevraagd om een bedreigde status te krijgen. Het gaat om getuige D., die ook belastende verklaringen over de vermeende afpersbende van Willem Holleeder heeft afgelegd.

Vorig jaar oktober ondernamen politie en justitie de grootste actie ooit tegen de Hells Angels. In de zes over het land verspreide clubhuizen werden met veel machtsvertoon invallen gedaan; 47 Angels en oud-Angels werden gearresteerd.

In de drie maanden na de arrestatie kwam alle arrestanten weer op vrije voeten. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank vond dat het OM onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat de verdachten langer in voorlopige hechtenis moesten blijven. Niettemin hebben justitie en politie het onderzoek gewoon voortgezet. Ook de 25 Angels die nog geen 'concepttekst' van een aanklacht hebben ontvangen, blijven verdachte.

Het onderzoek naar de vermeende criminele handel en wandel van de Hells Angels loopt al sinds 2003. In 2004 kwam daar een geruchtmakend onderzoek bij: de moord op drie Limburgse Hells Angels, de zogeheten Nomads. Het OM vervolgde het voltallige Nomads-'chapter' voor die drievoudige moord.