'Halal-vlees AH ongeschikt voor moslims'

Icoon BinnenlandsDe Nederlandse Moslim Raad (NMR) zegt dat het halal-vlees dat Albert Heijn verkoopt niet halal genoeg is. De Raad raadt moslims dan ook af het vlees te kopen.

Albert Heijn introduceerde het halal-vlees vorige maand in zijn schappen. Al snel ontstond ophef over het onverdoofd slachten nadat het televisieprogramma Radar daar aandacht aan besteedde. Hierna ontving Albert Heijn duizenden protesten. Daarop stopte de supermarktketen met de verkoop van onverdoofd geslacht vlees.

Albert Heijn ging wel door met de verkoop van halal-vlees. Leveranciers en instellingen die halal-certificaties afgeven, zouden de supermarkt hebben verzekerd dat bedwelmd geslacht vlees ook aan halal-eisen kan voldoen. De NMR oordeelt nu dat dit niet het geval is. Volgens de raad is de manier van slachten zoals dat nu plaatsvindt niet religieus geldig en dus ongeschikt voor moslims.

Voor halal geslacht vlees moet het dier bij bewustzijn zijn als de slagaders worden doorgesneden en de slachter moet zelf een moslim zijn en bij het slachten de spreuk bismillah Allahu akbar ('in naam van Allah, de allergrootste') uitspreken.

Met dank aan FOKwa voor de submit.