Bos: 'leerplicht' voor ouders

Icoon VerkiezingenPvdA-leider Wouter Bos heeft vandaag op een partijbijeenkomst in Rotterdam gepleit voor een 'leerplicht' voor ouders. Hiermee bedoelde hij dat ouders, wier kinderen extra ondersteuning nodig hebben om bijvoorbeeld een taalachterstand weg te werken, ook verplicht bijscholing moeten krijgen. Hierdoor zouden ouders ook zelf beter in staat moeten zijn om hun kinderen op een goede manier te stimuleren en op te voeden. Doel van het plan is om de problemen van zwakkeren in de samenleving op de lange duur aan te pakken.

Dit plan is een onderdeel van een groot plan om de problemen in onder andere achterstandswijken aan te pakken. Volgens de PvdA is onderwijs de sleutel tot oplossing van de problemen. Spijbelen moet keihard worden aangepakt, vindt de partij. Kamerlid Aleid Wolfsen zei dat hij in zijn tijd als rechter veel verdachten gezien heeft, en volgens hem worden lang niet alle spijbelaars "boeven", maar beginnen wel bijna alle boeven als spijbelaars.

Bos zei dat spijbelen op geen enkele manier meer moet worden getolereerd. Hij prees het beleid dat in sommige grote steden gevoerd wordt, waar bij problemen docenten, ambtenaren en/of politie bij de ouders thuis komen en hen confronteren met het gedrag van hun kinderen. Hierdoor kunnen de ouders niet meer zeggen dat ze niet weten wat hun kinderen doen als ze niet thuis zijn, of dat hun kinderen niets dan goeds doen. Als gevolg hiervan blijken ze meer verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag van hun kroost.