Wiegendood mogelijk door hersenafwijking veroorzaakt

Icoon MedischJaarlijks overlijdt in Nederland één op de zevenduizend baby's aan wiegendood, het verschijnsel waarbij zuigelingen plotseling in hun slaap overlijden. Tot nog toe is het een mysterie waardoor wiegendood zich voordoet, maar Amerikaanse artsen denken een mogelijke oorzaak gevonden te hebben. Het zou gaan om een afwijking in de hersenen. De artsen beroepen zich daarbij op autopsieën van 31 aan wiegendood overleden baby's.

De fout zou liggen in de hersenstam, het gedeelte van de hersenen dat ondermeer ademhaling en lichaamstemperatuur reguleert. Een groep zenuwcellen in de hersenstam zorgt er normaliter voor dat bij een verminderde concentratie aan zuurstof de ademhaling dieper wordt. Bij de aan wiegendood overleden baby's functioneert dit systeem waarschijnlijk niet, waardoor ze stikken.

De medici publiceerden de resultaten van het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA. Men hoopt nu een methode te kunnen ontwikkelen om te bepalen welke baby's risico lopen op wiegendood.