Iran reikt prijzen Holocaust-spotprenten uit

Icoon BuitenlandsDe Marokkaanse cartoonist Abdellah Derkaoi is 9.000 euro rijker geworden dankzij een door hem ingezonden tekening naar de Holocaust-karikaturen wedstrijd die een Iraanse krant eerder dit jaar had uitgeschreven. De krant hield de wedstrijd naar aanleiding van de publicatie van de omstreden Deense spotprenten van de islamitische profeet Mohammed. Die prenten leidden begin dit jaar in de islamitische wereld tot gewelddadige protesten.

Van de ongeveer 1.200 inzendingen, uit Iran zowel als andere landen, worden er sinds augustus 228 tentoongesteld in het Museum voor moderne kunst in de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran ziet de tentoonstelling als een reactie op de spotprenten over de Mohammed. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zich dit jaar reeds meerdere keren afgevraagd of de Holocaust wel heeft plaatsgevonden.

Auschwitz
De winnende cartoon van Derkaoui is hieronder te zien. Het toont een kraan die blokken cement op de afscheidingsmuur zet die IsraŰl bouwt op de Westoever. Op de muur verschijnt een afbeelding van het nazi-concentratiekamp Auschwitz. De Al-Aqsamoskee in Jeruzalem verdwijnt door de bouw langzaam in het donker. Een inzending uit BraziliŰ en een uit Frankrijk deelden de tweede prijs, de derde prijs was voor een Iraanse inzending.

Volgens de krant was de wedstrijd een tolerantie-test voor het Westen met betrekking tot de holocaust. De curator van het museum, Masoud Shojai, zei dat de wedstrijd voortaan elk jaar gehouden zal worden, ''net zolang tot IsraŰl is vernietigd''. Overigens werd onlangs gemeld dat de expositie een grote flop was. De expositie trok in de eerste week na de opening niet meer dan 300 bezoekers per dag. Drie weken later waren dat er niet meer dan vijftig.Alle 228 cartoons staan hier

Met dank aan FOKwa voor de submit.