Campagnes in sport tegen homofobie

Een nieuwe organisatie gaat met campagnes proberen homoseksualiteit in de sport bespreekbaar te maken, te beginnen bij het voetbal. Het gaat om de John Blankenstein Foundation, vernoemd naar de recent overleden homoseksuele ex-scheidsrechter in het betaald voetbal.

De stichting praat vrijdag met de voetbalorganisatie KNVB, zo lieten homo-organisatie COC Nederland en Karin Nederpelt, de zus van Blankenstein, donderdag weten. De stichting en de KNVB willen op korte termijn een grote campagne opzetten. In Engeland en Frankrijk zijn onlangs met veel succes in het betaald voetbal acties gestart om homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

Taboe
Homoseksualiteit is volgens belangenvereniging COC in de sport nog altijd een taboe. ''Zeker in de voetbalwereld is homofobie erg hardnekkig'', stelt COC-voorzitter Frank van Dalen. Uit het onlangs gepresenteerde onderzoek Gewoon Doen van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de helft van de homoseksuele en lesbische sporters zijn of haar geaardheid om die reden verborgen houdt voor medesporters.

''We hebben geen behoefte homo's te dwingen uit de kast te komen in de voetbalwereld'', beklemtoont Van Dalen. ''Maar de negatieve sfeer die rond homoseksualiteit hangt, moet wel verdwijnen. Op het veld en op de tribune is homo een scheldwoord.''

De KNVB moet zich er volgens het COC hard voor maken dat dat niet normaal is. ''Het belemmert jonge homo's ook zelf te gaan sporten'', merkt Van Dalen.

Blankenstein was sinds 1972 verbonden aan de KNVB. Hij kreeg eind jaren tachtig internationale bekendheid door als een van de eerste scheidsrechters voor zijn homoseksualiteit uit te komen. Voor het doorbreken van dat taboe in het voetbal onderscheidde het COC hem in 2003 met de Bob Angelo Penning.

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.