VS ziet samenzwering tegen Libanon

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse regering krijgt steeds meer bewijzen in handen dat de regeringen van SyriŽ en Iran, Hezbollah en andere Libanese partijen de regering van premier Fouad Siniora ten val willen brengen. Dit stond woensdag in een communiquť van het Witte Huis.

Dat toonde zich bezorgd over aanwijzingen dat de regering van Siniora ten val zou worden gebracht. SyriŽ is volgens Washington onder meer uit op de verhindering van de instelling van een internationaal tribunaal in Beiroet voor de berechting van de verantwoordelijken voor de moord op ex-premier Rafik Hariri vorig jaar.

Uit VN-onderzoek blijkt SyriŽ de hand heeft gehad in de aanslag. Hariri verzette zich tegen de Syrische militaire aanwezigheid in Libanon. Na de moordaanslag moest Damascus na zware internationale druk en massale protesten zijn militairen vorig jaar terugtrekken, maar het land probeert achter de schermen invloed te houden.

De politieke spanning in Libanon is de laatste tijd flink opgelopen. Hezbollah eist een derde van de ministersposten in de regering van Siniora, waar het sinds verkiezingen vorig jaar deel van uitmaakt. Met een derde van de ministers zou de radicale sjiitische beweging haar veto kunnen uitspreken over de instelling van een tribunaal.