Burgemeester doet niks tegen haatimam

Icoon Binnenlands De Haagse burgemeester Wim Deetman zal geen actie ondernemen tegen de haatdragende uitspraken van de imam Sjeik Fawaz Jneid van de As-Soennah-moskee over de vermoorde filmmaker Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. De uitspraken werden gedaan ťťn maand voor de moord op Van Gogh.

De teksten van de imam kwamen in het nieuws door het Piranha-proces tegen vermeende moslimterroristen. Daar betoogde een verdachte dat de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri, bij de haatdragende preek van Fawaz aanwezig was. Fawaz vroeg in zijn preek God om hulp. "Bezorg Van Gogh een ziekte waarbij alle bewoners van de aarde niet in staat zullen zijn hem te genezen. Bezorg hem ellende waarbij hij naar de dood verlangt. Verblind het gezicht van Hirsi Ali, bezorg haar hersens een kanker", aldus Fawaz in zijn betoog.

Deetman vindt dat de teksten inmiddels oud zijn en dat hij de imam in een gesprek eind vorig jaar heeft verteld dat dergelijke uitspraken niet door de beugel kunnen. Dat vindt de burgemeester genoeg. De Tweede Kamer is het daar echter helemaal niet mee eens. De teksten zijn daar slecht gevallen. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vindt dat de imam strafrechtelijk vervolgd moet worden en daarna eventueel het land uitgezet. De VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad wil een onderzoek naar de uitspraken.

Volgens een woordvoerder van Deetman heeft hij eerder wel aangifte gedaan tegen Fawaz, maar het is niet bekend voor welke uitspraken deze aangifte precies geldt. Sinds het gesprek tussen Deetman en de imam wil de burgemeester immers geen aangifte meer doen.Imam Sjeik Fawaz Jneid