Stembureaus krijgen politiebewaking

Icoon Verkiezingen De politie gaat de komende Tweede Kamerverkiezingen stemlokalen in de gaten houden, om te voorkomen dat kwaadwillenden met een 'CDA-detector' stemgedrag proberen af te luisteren.

Gisteren keurde het kabinet meer dan duizend SDU-stemcomputers af, omdat ze afgetapt kunnen worden. Op een maximale afstand van veertig meter is een radiosignaal van de stemcomputers te ontvangen. In principe is daar weinig aan te zien, alleen doordat het Christen Democratisch Appčl een speciaal teken bevat is het mogelijk te zien dat iemand CDA stemt. Daardoor kan je bijvoorbeeld op een TomTom-scherm zien dat iemand CDA gestemd heeft. Overigens zouden voorkeursstemmen op Atzo Nicolaď en Naďma Azough eenzelfde afwijking laten zien, waardoor het toch niet helemaal duidelijk is dat iemand CDA stemt.

Andere stemcomputers van het merk Nedap kunnen echter ook afgetapt worden, maar slechts op een maximale afstand van zeven meter. Het kabinet wil deze stemmachines toch blijven gebruiken en zet zodoende de politie in om het stemgeheim te bewaken. In Amsterdam zal bewaking niet nodig zijn, omdat daar gestemd zal worden door middel van het ouderwetse rode potlood. Of andere gemeenten terug moeten naar het potlood of vervangende stemmachines krijgen is nog niet bekend.Zo luister je een stemmachine af