Geen immuniteit voor journalisten

Icoon Justitie Hoe spaarzaam ook, er zullen steeds gevallen zijn waarin het Openbaar Ministerie (OM) bij journalisten de telefoon zal aftappen, huiszoeking zal moeten doen of hen zelfs zal moeten vervolgen.

De noodzaak ligt vooral in het feit dat de zware misdaad journalisten misbruikt voor zogeheten contrastrategieën. "En tussen al het koren van de Nederlandse journalistiek zit ook wel eens kaf". Dit zei de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Harm Brouwer, dinsdag in een toespraak tijdens een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. "Wij kunnen en mogen geen totale immuniteit voor de journalistiek garanderen", aldus Brouwer.

Het toepassen van dwangmiddelen, zoals het afluisteren van telefoons, werd dit jaar vooral actueel door een affaire rond twee verslaggevers van dagblad De Telegraaf. De inlichtingendienst AIVD deed aangifte tegen het duo, dat had gepubliceerd over zeer vertrouwelijke gegevens die in het criminele milieu waren terechtgekomen. Ook de journalisten kregen informatie toegegespeeld. Zij werden als verdachte aangemerkt. De zaak liep met een sisser af, omdat het OM afzag van strafvervolging.

De Telegraaf kwalificeerde het optreden van het OM in een redactioneel commentaar als misbruik van recht. Brouwer toonde zich dinsdag daarover geraakt. Volgens hem is dat het ergste verwijt dat het OM te maken valt. Volgens Brouwer gaat justitie niet overéén nacht ijs als zij dwangmiddelen toepast op journalisten of hen als verdachte aanmerkt. "De praktijk toont dat het OM de vrijheid van nieuwsgaring zeer serieus neemt". Eerder werd bekend dat Nederland qua persvrijheid tot de top van de wereld behoort.

De OM-topman wil dat zijn organisatie vaker onderzoekt of er andere wegen te bewandelen zijn dan de toepassing van dwangmiddelen. Daarmee doelde hij ook op het inbeslagnemen van videobeelden bij omroepen van bijvoorbeeld voetbalrellen. Tevens overweegt Brouwer journalisten die in het verleden zijn afgeluisterd maar hier nooit weet van hebben gehad, hierover alsnog in te lichten.