Wilders zegt debat met Pechtold af

Icoon VerkiezingenPoliticus Geert Wilders wil niet meer met Alexander Pechtold in debat. De twee lijsttrekkers zouden vandaag bij MTV Coolpolitics de degens kruisen. Wilders voelt zich echter beledigd door Pechtold. De D66-voorman haalde gisteren hard uit naar Wilders.

Pechtold reageerde op eerdere uitspraken van Geert Wilders, die had gezegd dat "de aanwezigheid van steeds meer moslims een tsunami van islamisering in Nederland [zal] veroorzaken". Pechtold noemde de uitlatingen van Wilders "te walgelijk voor woorden". "Als Hans Janmaat van de Centrumdemocraten dat destijds gezegd had, dan was hij vervolgd", voegde Pechtold toe.

"Pechtold demoniseert mij door me in extreem rechtse hoek te plaatsen", aldus Wilders. "Dat is ongepast, dat leidt alleen maar tot ellende." Volgens Wilders is het goed dat niet iedereen het met elkaar eens is, "maar het debat moet wel op een fatsoenlijke manier worden gevoerd".

Pechtold: "Ik noemde zijn uitspraken 'walgelijk' en daar sta ik nog steeds achter. Als je discussieert op de manier van Wilders, moet je daar tegen kunnen. Ik begrijp niet dat iemand die het steeds heeft over 'het vrije woord' bij het eerste weerwoord mokkend de arena verlaat. Als Wilders de vrijheid van meningsuiting werkelijk zo hoog acht, dan gaat hij de discussie met mij aan. Op deze manier lijkt het er sterk op dat hij geen argumenten heeft."