'Opwarming aarde gaat 5500 miljard kosten'

Icoon Milieu De opwarming van de aarde en klimaatveranderingen gaan de wereldeconomie 5500 miljard euro kosten als er niet snel actie wordt ondernomen. Dat heeft de BBC gemeld naar aanleiding van een rapport van de Britse regering dat maandag wordt uitgebracht.

Het rapport is opgesteld door de econoom Nicholas Stern. Voor het eerst houdt een econoom zich actief bezig met het probleem. Eerst was opwarming van de aarde vooral het terrein voor natuurkundige onderzoekers. Stern concludeert dat de economische groei met twintig procent zal verminderen door de opwarming van de aarde. Het nu nemen van actieve maatregelen zou één procent van het bruto mondiale product kosten.

De Britse premier Tony Blair waarschuwt dat de wereld afstevent op "catastrofale omslagpunten in ons klimaat" als het roer niet snel wordt omgegooid. De Britse regering overweegt nu 'groene belastingen' te gaan heffen op goedkope vliegtickets, brandstof en voertuigen die veel vervuiling veroorzaken. Gordon Brown, de minister van Financiën, zal klimaatexpert Al Gore aanstellen als adviseur inzake klimaatverandering. Gore staat bekend om zijn film die de desastreuse gevolgen van klimaatverandering laat zien.

Blair vindt de conclusies van het rapport zo alarmerend, dat hij vindt dat het probleem niet alleen in zijn land aangepakt moet worden maar in de hele wereld. Alle leiders van de wereld, inclusief die van de Verenigde Staten, China en India, moeten volgens Blair van dit probleem doordrongen raken, zodat het bovenaan de agenda wordt gezet. Ook de ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwde vorige maand dat we misschien "een andere planeet krijgen dan die we nu kennen".