'Baby wordt land uit gezet door IND'

Icoon Binnenlands Een vijf maanden oude baby van een echtpaar uit Geldrop moet binnen 28 dagen het land uit. Volgens de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) kan het kindje niet hier blijven omdat de vader haar niet heeft erkend, nog voordat ze geboren was. Dat heeft de vader, Geert Cornelissen, zondagavond bevestigd na een bericht van Omroep Brabant. Cornelissen is getrouwd met een Tanzaniaanse die een verblijfsvergunning heeft tot 2011.

Volgens de formulering van de IND moet de op 25 mei geboren Faraja het land uit omdat ze de grens heeft overschreden zonder een geldig paspoort. Daarom moet ze volgens de IND het land "op eigen beweging" verlaten, leest Cornelissen voor. Cornelissen zou bij de autoriteiten in Tanzania een paspoort moeten aanvragen om alsnog een vergunning voor het meisje te kunnen aanvragen. Maar dat lukt op zo korte termijn niet, gezien administratieve problemen in het Afrikaanse land.

De IND heeft als stelregel dat kinderen niet alleen worden uitgezet. De ouders van Faraja weten daarom niet waaraan ze nu toe zijn. Het ministerie van Justitie kon zondagavond geen commentaar geven omdat het betrokken IND-dossier niet bereikbaar was.

Update 08:50 uur

Volgens de IND is er sprake van een 'vergissing' en zal de baby helemaal niet worden uitgezet. De brief die aan de vader werd gestuurd, was een standaardbrief en had in dit geval niet verstuurd moeten worden.