Amsterdammers willen geen deelraden

Icoon Enquête Uit een enquête van de Amsterdamse televisiezender AT5 blijkt dat driekwart van de Amsterdammers willen dat de deelraden afgeschaft worden. AT5 besloot de Amsterdamse burger te ondervragen, nadat Johan Remkes, minister van Binnenlandse Zaken, vorige week voorstelde de deelraden op te willen heffen. Een deelraad is een bestuurlaag op wijkniveau.

57,1 procent van de ondervraagden vindt het zelfs "een briljant idee" dat direct uitgevoerd zal moeten worden. Achttien procent vindt het een goed idee, maar verwacht niet dat de deelraden ooit opgeheven zullen worden. Een kwart van de Amsterdammers is tegen opheffing en vindt de stadsdelen prima functioneren.

Remkes wil dat het bestuur van de Randstad helemaal gaat veranderen. "Bestuurlijke drukte" in de Randstad moet volgens hem zoveel mogelijk vermeden worden. Afschaffen van een extra bestuurslaag als de deelraden kan volgens hem helpen bij een effectiever bestuur van de Randstad. Volgens hem is Den Haag een goed voorbeeld dat laat zien dat deelraden overbodig zijn. Volgens hem vergaderen nu teveel verschillende bestuurslagen over dezelfde onderwerpen.Deelraden in Amsterdam