Amerikaan verbannen naar Canada

Icoon Justitie Een rechtbank in de Amerikaanse staat New York heeft een man die seks heeft gehad met een 15-jarig meisje verbannen naar Canada. De Canadese grenspolitie heeft de dader bij de grens opgepakt en dreigt hem weer uit te zetten in de Verenigde Staten. Canada is niet blij met de opmerkelijke beslissing van de Amerikaanse rechtbank.

De man is een docent van het meisje waar hij seks mee bedreven had. Hij woont in het zuiden van de Amerikaanse staat Oregon met zijn vrouw en kinderen. Hij werkte echter tijdelijk in de Amerikaanse staat New York op een meisjesschool in Buffalo.

Canada vindt dat de man gewoon in de VS de cel in had gemoeten. Canada wil geen uitvalsbasis worden voor Amerikaanse criminelen. "We willen niet dat Canada een plaats wordt voor pedofielen of andere criminelen", aldus de Canadese minister van Openbare Veiligheid Stockwell Day. "We willen niet dat Amerikaanse rechtbanken denken dat we hier mensen aannemen die ze anders in de cel zouden zetten".

De reden dat de rechtbank de persoon naar Canada verbannen heeft, is omdat het in Canada toegestaan is om seks te hebben met personen van 14 jaar en ouder. De rechtbank heeft overigens wel een belangrijke wet over het hoofd gezien: als het gaat om een afhankelijkheidsrelatie of vertrouwensrelatie moeten de betreffende personen minimaal 18 jaar zijn voor zij seks met elkaar mogen hebben. Omdat de man haar docent was, is er inderdaad sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Ook in Canada had de man zich dus niet gehouden aan de wet.